ROZENMEDICIJN

De roos staat al eeuwenlang bekend om haar verzachtende eigenschappen. Letterlijk, voor de huid, maar ook figuurlijk, zoals voor het hart. Gebruik je regelmatig rozenwater, zal je huid zachter en strakker worden, wat rimpelvorming vermindert. Daarnaast kan je roos ook intern gebruiken: thee van rozenblaadjes is superlekker met een scheutje citroensap of vlierbloesemsiroop. Op termijn zal je voelen dat dit je hart lichter maakt. De roos is namelijk, in de woorden van herboriste Anntje Peeters, een tonicum voor de ziel. Zowel voor liefdesverdriet als fysieke problemen met het hart en de bloedcirculatie kan de roos soelaas bieden.

Rosa Damascena (ook wel Bulgaarse roos genoemd) is één van de duurste bloemen. Essentiële olie van roos kost wel 4 tot 5 keer méér dan van andere planten en kruiden. Dit komt omdat je héél veel rozenblaadjes of -knoppen nodig hebt om deze olie te winnen: 5000 kilo blaadjes voor 1 kilo olie! Essentiële olie van roos geeft een heerlijke geur aan massageolie of gezichtsverzorging. Maar ook in rozenwater speelt het een rol: de essentiële olie wordt hier niet geïsoleerd van de andere stoffen die in de bloem aanwezig zijn, maar geeft wel de bekende geur én werking aan rozenwater.

TIP 1: Voor een geurige rozenthee neem je twee eetlepels rozenblaadjes. Overgiet met 1 liter heet water en laat gedurende 4-8 uur trekken. Laat afkoelen in de ijskast. Voeg voor extra frisheid een scheutje citroensap toe! Als je regelmatig rozenthee drinkt, zal je voelen dat dit kruid meer sereniteit brengt in je leven.

Het is normaal dat de werking van roos zich pas laat zien na een tijdje consistent gebruik. Je zal geen gave huid krijgen na één keer je gezicht te sprayen met rozenwater, maar je moet dit een aantal maanden volhouden. Zelf ben ik gestopt met ’s morgens mijn gezicht te wassen met kraantjeswater (waar ik woon bevat het water veel kalk, wat te hard kan zijn voor de gevoelige gezichtshuid), maar spray ik een watje vol met rozenwater. Daarmee veeg ik de slaap en restjes nachtcrème van mijn gezicht. Na enkele maanden begon ik een duidelijk verschil te zien: mijn gezichtshuid is kalmer en vertoont minder rode vlekken doorheen de dag. Op termijn zal je gezichtshuid ook strakker zijn. Dit komt omdat roos astringerende of samentrekkende eigenschappen heeft: een beetje zoals botox maar dan zonder de spuiten. Een zachte huid met minder roodheid en minder rimpeltjes op latere leeftijd is het resultaat!

Zoals vermeld zijn producten met pure roos heel duur. De grote kost van roos wordt dan ook vaak gecompenseerd door ze te combineren met andere planten. Huidverzorgingsproducten op basis van roos zullen dus vaak extracten, essentiële oliën of distillaten bevatten van andere planten die goed zijn voor de huid, zoals Palmarosa (eigenlijk een grassoort) of Geranium (een andere welriekende bloem met gelijkaardige eigenschappen aan de roos). Laat dit je vooral niet tegenhouden, want deze planten hebben net als roos een positief effect op de huid! Mijn favoriete rozenserum (het Rose Otto serum van Dr. Organic) is zo’n mengeling van (bloemen)oliën die goed zijn voor de huid.

TIP 2: Wie een iets krachtigere werking wil, kan kiezen voor een tinctuur. Een tinctuur is een alcoholische oplossing van kruiden. Door een kruid gedurende bepaalde tijd in een alcoholische vloeistof te laten trekken, geeft het haar werkzame stoffen af.

Wie nieuwsgierig is, kan het rozenelixir van Mirabella’s Botanicals eens proberen. Met veel liefde gebrouwen door Kristel, is dit ‘als een knuffel geven aan jezelf’.
Of lees verder voor een recept!

TIPS OM ROOS TE GEBRUIKEN IN JE DAGELIJKS LEVEN

  • Drink elke week een potje rozenthee, bijvoorbeeld op zondag. Giet een tasje uit en geniet even in stilte van de rozengeur!
  • Gebruik rozenwater of een rozenserum voor je gezicht. Je hoeft niet per sé beide te gebruiken, je huid zal al genieten van één van de twee. Ik gebruik zelf rozenwater dat aangelengd is met bewaarmiddelen. Dit is iets goedkoper dan puur rozenwater. Ik heb zelf nog geen last gehad van irritaties. Is dit voor jou wel het geval, kan je ook pure varianten vinden. Zoek dan op ‘rozenwater’ of ‘hydrosol van roos’.
  • Recept voor een stadsheks: vul een glazen (confituur)potje met verse of gedroogde rozenblaadjes (te vinden bij Dille & Kamille of een natuurwinkel) en overgiet met rum of wodka van minstens 40%. (Als je verse gebruikt, let er dan op dat het geurige blaadjes zijn!) Laat 4 tot 6 weken trekken en wring uit met behulp van een kaasdoek. Overgiet de tinctuur in kleine donkere flesjes. Gebruik tot 30 druppels in een glas water, limonade, thee of fruitsap, driemaal per dag. Wie wat extra punch wil, kan enkele gekneusde kardemompeultjes toevoegen aan de rozenblaadjes.
%d bloggers liken dit: